Nas

Wat is een Nas en waar is een Nas handig voor. Nas staat voor Networked Attached Storage. Een Nas is eigenlijk niks anders dan een harde schijf in je netwerk, maar je kan deze op alle apparaten tegelijk benaderen. Je kan deze als een netwerkschijf laten terugkomen op je pc.
Voor particulieren wordt een Nas vaak gebruikt om foto’s op te slaan, maar je kan ook films streamen op je tv via een media box. Daarnaast kun je je Nas ook gebruiken als back-up medium, tegenwoordig is de Nas ook te gebruiken als server. Je kan deze inrichten als webserver, mediaserver of chatserver. Welke software pakketten er bekend zijn hangt ook van het merk en type af. Op de duurdere en grotere Nas is het ook mogelijk om virtuele machines aan te maken en deze te gebruiken als VPN server.

Voor het MKB kun je een Nas prima gebruiken als server, je kan zoals boven beschreven deze gebruiken als back-up server maar je kan ook netwerkschijven aanmaken en rechten bepalen voor gebruikers. Je hebt nog geen domein waarin je allemaal group policy’s kan aanmaken, maar je kan wel een mappen structuur maken.
Daarnaast kan je een Nas ook koppelen aan een domein zodat je, je schijfruimte uitbreid en de Nas gaat gebruiken als extra back-up.

De kleinere Nas heeft twee harde schijven, maar je hebt ook nassen met 4, 6 of meerdere harde schijven waarin je een raid opslag kunt aanmaken. Raid is een manier waarop de data wordt weg geschreven en dat de data gewaarborgd is voor wanneer er een harde schijf kapot gaat.

De volgende bedrijven maken een Nas, Synology, Qnap en Western Digital

Scroll to top